Biografie

Muziek is altijd een groot onderdeel van mijn leven geweest. Op mijn vijfde begon ik met pianolessen, waarna ik al snel de overstap maakte naar drumles. Vele optredens met verschillende bands volgden, en op mijn 22e studeerde ik cum laude af aan het conservatorium – hoofdvak drums, bijvak piano.

De speelstijl en sound van andere spelers bestuderen is altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn leerproces als speler. Dit begon met rockdrummers als Dave Grohl, Jon Theodore en John Bonham. Later kwamen hier jazz- en funkdrummers als Joseph Modeliste, Billy Martin en Brian Blade bij. Ook drummers die zich bezig hielden met de breakbeat cultuur zoals Mark Guiliana, Jojo Mayer en Dave King zijn van grote invloed op mijn spel, net als sessiedrummers als Ash Soan, Aaron Sterling en Vinnie Colaiuta.

Samenspelen zie ik als een essentieel element van mijn ontwikkeling als drummer. Ik heb door de jaren heen met verschillende bands getourd door Duitsland, Engeland, Spanje, België, Albanië, Frankrijk, Tsjechië, Wales en natuurlijk Nederland.

Toen ik rond 2005 voor het eerst een hang hoorde was meteen duidelijk dat ik hier iets mee wilde. Dit instrument vormde de perfecte brug tussen mijn interesse in oosterse filosofie en psychologie – met name op gebied van meditatie – en mijn muzikantschap. In 2012 kocht ik mijn eerste handpan.

Tegenwoordig zijn beide instrumenten onderdeel van mijn werk: mijn weken vullen zich met optredens en studiosessies met zowel drums als handpan. Daarnaast geef ik clinics en ontwikkel ik online lespakketten. Ben je op zoek naar een drummer of handpanspeler? Neem dan hier contact op.

Sjaak van Dam
X