In mijn vorige blog kwam zijn naam al voorbij, en in een serie odes kan Malte Marten natuurlijk niet missen. Malte Marten is de helft van het duo Yatao, of beter gezegd: was. Yatao bestaat als spelers-duo niet meer, beide spelers zijn hun eigen weg gegaan. Ze zijn zeker nog actief, maar zijn nu aan de weg aan het timmeren als solisten. Jammer natuurlijk, maar gelukkig blijft er mooie muziek komen van deze twee spelers.
Om deze reden dus ook geen ode aan Yatao, maar een ode aan Malte Marten. Natuurlijk is er dan ook een blog gericht zijn Yatao-compagnon Alexander Mercks, waarvan je in mijn vorige blog zijn laatste album kon checken. Een album dat zeker de moeite waard is!
Voor nu dus een een spotlight op een zeer innovatieve speler, en een niet weg te denken muzikant (en ondernemer) in de hedendaagse handpan scène. Een ode aan Malte Marten!

Yatao
Als we bij het begin van Malte Marten beginnen kunnen we niet om Yatao heen. Yatao is hoe Malte bekend is geworden. Yatao is het bedrijf van Malte en Alexander, en had twee doelen.
Allereerst het verkopen van handpannen. Iets dat tot niet zo lang geleden nog een hele opgave was. Bouwers waren (en zijn soms nog steeds) slecht te bereiken, en plekken waar je meerdere instrumenten kon checken waren zeldzaam. Zo werd Yatao in Duitsland al snel een populaire spot voor geïnteresseerden in handpannen, en ging Yatao vanuit diezelfde shop ook workshops aanbieden.
Naast hun aanbod op gebied van handpannen en educatie hadden ze dus nog een tweede doel met Yatao: eigen werk uitbrengen. Dit begon in 2014, en sindsdien hebben ze vier albums uitgebracht: Imagine (2017), Path of Integrity (2018), Drops to Oceans (2019) en hun laatste album Mana (2022). Ook kwam er in 2022 nog een live album uit: Live in Berlin.
Nogál een productief duo dus, met in hun eerste jaren een album per jaar. Mana tipte ik al in mijn vorige blog. Drops to Oceans is ook een pareltje, al zijn alle albums absoluut aanraders. Drops of Oceans kan je hieronder checken:
Yatao als bedrijf bestaat dus nog steeds; ze verkopen nog steeds handpannen en geven workshops. Voor het uitvoerende werk zullen we het moeten doen met het werk van deze twee als solisten. Jammer, maar gelukkig blijven ze los van elkaar mooie muziek produceren!
Malte Marten
Malte Marten is een Berlijnse handpanspeler. Hij is de meer aanwezige en actieve van de twee Yatao-spelers, en sprong door zijn uitbundige en expressieve verschijning en actieve aanwezigheid online bij velen al snel in het oog. Ook kreeg hij veel aandacht omdat hij een actieve samenwerking aanging met de Nederlandse handpanbouwer Ayasa.
Malte’s naamsbekendheid heeft zeker ook een boost gekregen door zijn online activiteit. Waar de meeste spelers geen sterren zijn in online-promotie, heeft Malte dit vanaf het begin enorm serieus genomen. In interviews geeft hij zelf ook aan dat hij hier uren per dag aan besteedt, en zijn onderneming ook bewust op deze manier vormgeeft.
Deze keuze, om de focus flink te hebben op online-aanwezigheid, heeft Malte geen windeieren gelegd. Zo wist hij enorm snel veel views te krijgen op zijn video’s. Zijn promotie, met name op Instagram, zorgde ervoor dat hij in no time uitgroeide tot één van de bekendste handpanspelers.
Die goed bekeken video’s op Youtube kwamen in eerste instantie uit via het account van Yatao, maar waren steeds vaker solo video’s van Malte. Een van de bekendere stukken van hem is When The Wind Talks:
Deze video, met bijna drie miljoen views, heeft Malte echt op de kaart gezet. Voor deze video was Yatao de naam. Hierna hoorde je vaker over Malte Marten gesproken worden, daarna pas over Yatao.
Wat ik tof vind aan Malte’s manier van spelen tijdens zijn opkomst, is dat hij een bepaalde ‘poppy’ benadering heeft. Het zijn hele duidelijke thema’s, die vaak opnieuw voorbij komen en gemakkelijk te volgen zijn.
Het zijn bijna choreografieën die je zo kan kopiëren, ware het niet dat je dan wel een handpan moet hebben in exact dezelfde stemming als hij.
De ‘huis, tuin en keuken’ manier van opnemen is min of meer Malte’s stijl geworden. De opnames zijn kwalitatief niet altijd optimaal – wat natuurlijk ook juist een bepaalde charme kan geven.
Deze stijl van opnemen zie je ook terug bij een andere video van hem: Loosing Myself. Het nonchalante karakter is zelfs terug te zien in de titel – het zou eigenlijk Losing Myself zou moeten zijn. Maarja, een slordigheidje of niet, het is in ieder geval wederom een prachtige creatie van Malte. Je kan Loosing Myself hieronder checken.
Lifeline
Je ziet hier al het inslaan van de weg als solist. Bovenstaande video is nog wel uitgebracht via het account van Yatao, maar in de titel wordt Yatao al niet meer genoemd. Een logische volgende stap is dan natuurlijk een solo-album.
Dit album volgde dan ook in 2021. Sterker nog, in datzelfde jaar kwam er naast dit album ook nog een EP uit van hem. Het album is een mooie verzameling composities, met een duidelijk kenmerkende stijl. Lifeline telt tien stukken, waarvan Here For a Reason al snel veel aandacht trok.
Tegenwoordig is Flow State een van de bekendere stukken van dit album. De bekendheid hiervan komt voort uit de meditatieguides die Malte steeds meer is gaan doen, waarbij Flow State een bekend onderdeel is. Lifeline kan je hieronder checken. Je hoort hier ook dat hij steeds iets meer weggaat van het ‘poppy’ element van spelen, en steeds meer richting het meditatieve beweegt.
The Journey
Zoals gezegd kwam simultaan met Lifeline ook een EP uit. De drie composities op deze EP hebben als titel simpelweg de naam van de stemming. Hier wordt dan wel weer Yatao als hoofdartiest genoemd, terwijl het toch echt een soloplaat is.
The Journey bestaat uit drie pareltjes. Je kan de drie composities hieronder checken.
Handpan leren spelen als je voorbeeld
Door de jaren heen heb ik meermaals de wens van studenten gehoord om meer te kunnen spelen zoals Malte, en dus het verzoek aan mij om samen te duiken in Malte’s speelstijl. Dat is niet vreemd: hij is tegenwoordig voor veel spelers de ingang naar handpan, en drukt daarmee heel duidelijk zijn stempel op de hedendaagse handpan scene.
Duiken in de speelstijl van specifieke spelers is een ontzettend leuk element binnen de handpanlessen via Zoom die ik wekelijks geef. Als het jou leuk lijkt om handpan te leren spelen in de stijl van bepaalde spelers kan je uiteraard contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.
Nou is het leren spelen als een specifieke speler natuurlijk stap 2. Het begint met de basis. Als je deze basis eerst wilt ontwikkelen voordat we samen duiken in Malte’s specifieke technieken, raad ik je aan om aan de slag te gaan met mijn online bundel Basics & Essentials.
Om je een beetje op weg te helpen kan je deze bundel nu met 10% korting kopen. Je kan dit doen door de code Aandeslag10 in te voeren bij het afrekenen.
Als afsluiter nog een laatste video, waarin je zijn meest hedendaagse bezigheid kan checken. Langere video’s met meditatieve handpanstukken. Een berg aan toffe inspiratie, of gewoon lekker om op de achtergrond aan te zetten. Wat dan ook je doel is: veel kijk- en luisterplezier!