Veelgestelde vragen

Een handpan is een relatief jong muziekinstrument, dat leunt op elementen uit de meditatiecultuur. Het instrument is in 2000 ontstaan onder een andere naam: de Hang. Sindsdien heeft het instrument een flinke groei doorgemaakt: tegenwoordig zijn er veel verschillende bouwers en spelers verspreid over de hele wereld.

De verzamelnaam voor het instrument is handpan. De eerste versie ervan werd gemaakt door PanArt, een zwitsers stel. Zij hebben hun instrument de naam Hang gegeven. Op deze naam zit patent, je mag handpannen van andere makers dus geen hang noemen. De naam hangdrum is grijs gebied, deze naam is gaandeweg ontstaan. Het is een afgeleide van hang, maar op de naam hangdrum zit geen patent. Tegenwoordig zijn er verschillende bouwers die hun instrumenten liever een pantam noemen in plaats van een handpan. Yishama, een bouwer uit Israël, is daarin leidend geweest. Uiteindelijk is het allemaal hetzelfde instrument, met voor nu nog de verzamelnaam handpan. Je kan hier ook mijn blog hierover checken.

Een handpan maken is een intensief en daarmee langdurig traject. Vrijwel alle instrumenten zijn handgemaakt, en dat is helaas niet goedkoop. Dit ambacht resulteert wel in prachtige klanken, die op een andere manier niet in die kwaliteit te produceren zijn.

Een handpan is een toegankelijk instrument om te leren spelen. Uiteraard geldt voor alles dat je er energie in moet steken om verder te komen. Als dit iets is wat je wilt kan je dit – met de juiste begeleiding – absoluut leren.

Ondanks het groeiende aantal bouwers kan het nog best lastig zijn om aan een handpan te komen. Bij veel bouwers kom je op een wachtlijst, en kan het zo een paar maanden tot een jaar duren voordat je aan de beurt bent. Ik werk veel samen met Handpanshop, een plek waar tussen de 60 en 90 handpannen op voorraad zijn. Voor meer info verwijs ik je graag naar www.handpanshop.nl

Iedereen leert op zijn/haar/hun eigen manier. Je kunt hier een lijst met eigenschappen per lesvorm vinden. Twijfel je nog steeds? Neem dan gerust contact op.

Door online te werken is er voor iedereen de mogelijkheid om les te nemen, ongeacht woonplaats, leersnelheid of speelmoment.

Er zijn weinig plekken in Nederland waar je handpanles kan volgen. Online lesgeven is de manier om mijn lessen toegankelijk te houden voor iedereen. Ook biedt online lessen een grote variatie: je kan met zowel live als vooraf opgenomen lessen werken.

Na aanschaf van één of meerdere pakketten heb je voor altijd toegang tot jouw content. Je kan dus in alle rust aan de slag gaan, en kan het later ook nog eens over doen als je die behoefte voelt. 

Dit is natuurlijk afhankelijk van je ervaring op gebied van handpan of andere instrumenten. Dat gezegd hebbende reken ik per les één tot twee weken studietijd. Je kan met een pakket dus al snel vier tot acht maanden bezig zijn. 

Geen zorgen! De handpan cursussen zijn ook op USB verkrijgbaar. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

X