Handpan & drums

Biografie – handpan docent

Muziek is al van jongs af aan onderdeel geweest van mijn leven. Het begon met piano, met daarna al snel de overstap naar drums. Dat was liefde op het eerste gezicht, en zodoende rondde ik in 2011 mijn studie drums af aan het conservatorium, met als doel om mijn leven zoveel mogelijk te vullen met muziek maken. 

Handpan & drums

De keuze om van drums mijn werk te maken is er één waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Wel ontstond door deze keuze een behoefte om een ander instrument te onderzoeken dat daar wat meer buiten viel. De handpan kende ik al een aantal jaar, er waren ook al wat pogingen gedaan om er zelf een te vinden. Tot toen nog zonder succes, handpannen waren destijds erg lastig om aan te komen. 

Uiteindelijk lukte het toch om een handpan te vinden. Dit bleek een perfecte toevoeging op mijn leven: ik was veel bezig met het onderzoeken van oosterse psychologie en meditatie, de handpan bleek een mooie brug tussen deze interesse en mijn muzikale ontwikkeling. Langzaamaan is de handpan ook mijn werkende leven binnen gesijpeld, waarmee ik de luxe heb om de (in mijn ogen) leukste dingen uit zowel de drums- als handpanwereld uit te bouwen in mijn werkende leven.

Handpan lessen

Binnen de handpan scene viel al snel op dat bepaalde elementen nog mistten. Handpan les was een van deze dingen. Lesgeven is altijd een geliefd onderdeel van mijn werk geweest. Het is een te gekke ervaring om andere spelers verder te helpen in hun ontwikkeling, en ook ik leer elke keer weer van de verschillende invalshoeken die voorbijkomen. 

Handpanles op locatie werkt niet zo goed, omdat cursisten vanuit heel Nederland en België komen. Ik ben om die reden mijn lespraktijk volledig gaan inrichten op onlineles, zodat iedereen toegang heeft. Qua handpanles bied ik momenteel twee mogelijkheden aan:

Online live handpanles: deze lessen vinden plaats via Zoom. Alles wat je nodig hebt is internet en een computer met een microfoon en camera. Van mijn kant is de audio en video geoptimaliseerd door middel van professionele microfoons en camera’s. 

Online handpan cursus: Deze lesvorm bestaat uit video’s met een e-book. De cursussen bestaan uit lessen die door de jaren heen hun sporen hebben verdiend. Het zijn lessen waar ik in live-lessen keer op keer teruggreep, en elke keer weer bewezen ze in verschillende situaties goed te werken. Een fijne en populaire lesvorm!

Ontwikkeling

De handpan is nog maar 23 jaar oud, en dus nog volop in ontwikkeling. Het leuke aan lesgeven in een wereld die nog zo in ontwikkeling is, is dat ook op gebied van educatie steeds weer nieuwe openingen ontstaan. Ideeën voor nieuw lesmateriaal zijn er genoeg. Voor meer info over het huidige aanbod kan je hier een kijkje nemen.

Ben je geïnteresseerd naar mijn verhaal op gebied van de uitvoerende kant van handpan en drums? Neem dan een kijkje op deze pagina, of ga direct naar de
biografie handpan of biografie drums.

Sjaak van Dam