Handpan & drums

Een ode aan… Malte Marten

In mijn vorige blog kwam zijn naam al voorbij, en in een serie odes kan Malte Marten zeker niet missen. Malte Marten is de helft van het duo Yatao, of beter gezegd: was. Yatao bestaat als spelers-duo niet meer, beide spelers zijn hun eigen weg gegaan. Ze zijn zeker nog actief, maar zijn nu aan de weg aan het timmeren als solisten. Jammer, maar gelukkig blijft er mooie muziek komen van deze twee spelers.

Om deze reden dus ook geen ode aan Yatao, maar een ode aan Malte Marten. Natuurlijk volgt in volgende blogs zeker ook een ode aan zijn Yatao-compagnon Alexander Mercks, waarvan je in mijn vorige blog zijn laatste album kon checken. Een album dat zeker de moeite waard is! Voor nu dus een een spotlight op een zeer innovatieve speler, en een niet weg te denken schakel in de hedendaagse handpan scène. Een ode aan Malte Marten!

Malte Marten

Yatao

Als we bij het begin van Malte Marten beginnen kunnen we niet om Yatao heen. Yatao is hoe Malte bekend is geworden. Yatao had twee doelen. Allereerst het verkopen van handpannen. Iets dat tot niet zo lang geleden nog een hele opgave was. Bouwers waren slecht te bereiken, en plekken waar je meerdere instrumenten kon checken waren zeldzaam. Zo werd Yatao in Duitsland al snel een populaire spot voor geïnteresseerden in handpannen, en ging Yatao vanuit diezelfde shop ook workshops aanbieden.

Naast hun aanbod op gebied van handpannen en educatie gingen ze onder dezelfde naam ook eigen werk uitbrengen. Dit begon in 2014, sindsdien hebben ze vier albums uitgebracht: Imagine (2017), Path of Integrity (2018), Drops to Oceans (2019) en hun laatste album Mana (2022). Ook kwam er in 2022 nog een live album uit: Live in Berlin. Nogál een productief duo dus, met in hun eerste jaren een album per jaar. Mana tipte ik al in mijn vorige blog. Drops to Oceans is ook een erg fijne, deze kan je hieronder checken:

Yatao als bedrijf bestaat dus nog steeds; ze verkopen nog steeds handpannen en geven workshops. Voor het uitvoerende werk zullen we het moeten doen met het werk van deze twee als solisten. Jammer, maar gelukkig blijven ze los van elkaar mooie muziek produceren!

Malte Marten

Malte Marten is een Berlijnse handpanspeler. Hij is de meer uitbundige en actieve van de twee Yatao-spelers, en sprong daardoor bij velen al snel in het oog. Ook kreeg hij veel aandacht omdat hij een actieve samenwerking aanging met de Nederlandse handpanbouwers Ayasa.

Malte’s naamsbekendheid heeft zeker ook een boost gekregen door zijn online activiteit. Zo wist hij al snel veel views te krijgen op zijn video’s. Niet onbelangrijk daarbij is dat hij behoorlijk actief is op Instagram.

Die goed bekeken video’s op Youtube kwamen in eerste instantie uit via het account van Yatao, maar waren steeds vaker solo video’s van Malte. Een van de bekendere stukken van hem is When The Wind Talks:

Deze video, met bijna drie miljoen views, heeft Malte echt op de kaart gezet. Voor deze video was Yatao de naam. Hierna hoorde je vaker over Malte Marten gesproken worden, daarna pas over Yatao.

Wat ik tof vind aan Malte’s manier van spelen is dat hij een bepaalde ‘poppy’ benadering heeft. Het zijn hele duidelijke thema’s, die vaak opnieuw voorbij komen en gemakkelijk te volgen zijn. Het zijn bijna choreografieën die je zo kan kopiëren, ware het niet dat je dan wel een handpan moet hebben in exact dezelfde stemming als hij.

De ‘huis, tuin en keuken’ manier van opnemen is min of meer Malte’s stijl geworden. De opnames zijn kwalitatief niet altijd even best, wat natuurlijk ook juist een bepaalde charme kan geven. Deze stijl van opnemen zie je ook terug bij een andere video van hem: Loosing Myself. Het nonchalante karakter is zelfs terug te zien in de titel, aangezien het eigenlijk Losing Myself zou moeten zijn. In de comments op Youtube is destijds nog wat discussie geweest over of dit nou wel of geen slordigheidsfoutje is geweest. Het antwoord hierop blijft een mysterie! Wat we wel weten is dat het wederom een prachtig stuk is. Je kan Loosing Myself hieronder checken.

Lifeline

Je ziet hier al het inslaan van de weg als solist. Bovenstaande video is nog wel uitgebracht via het account van Yatao, maar in de titel wordt Yatao al niet meer genoemd. Een logische volgende stap is dan natuurlijk een solo-album. Dit album volgde dan ook in 2021. Sterker nog, in datzelfde jaar kwam er naast dit album ook nog een EP uit van hem. Het album is een mooie verzameling composities, met een duidelijk kenmerkende stijl. Lifeline telt tien stukken, waarvan Here For a Reason al snel veel aandacht trok. Tegenwoordig is Flow State een van de bekendere stukken van dit album. De bekendheid hiervan komt voort uit de meditatieguides die Malte steeds meer is gaan doen, waarbij Flow State een bekend onderdeel is. Lifeline kan je hieronder checken.

The Journey

Zoals gezegd kwam simultaan met Lifeline ook een EP uit, genaamd The Journey. Ik heb deze release met een lach ontvangen, omdat hier wederom het nonchalante karakter van Malte goed zichtbaar is. De drie composities op deze EP hebben als titel simpelweg de naam van de stemming. Niks mis mee natuurlijk, maar niet perse gebruikelijk of veelzeggend. Ook wordt als hoofdartiest Yatao vermeld, terwijl het toch echt een soloplaat is. Hoe dan ook zijn het weer drie pareltjes. Je kan de drie composities hieronder checken.

Handpan leren spelen als je voorbeeld

Door de jaren heen heb ik meermaals het verzoek gekregen om samen te duiken in Malte’s speelstijl. Hij is voor veel spelers de ingang naar handpan geweest, en heeft daarmee een duidelijke stempel gedrukt op de hedendaagse handpan scene. Duiken in de speelstijl van specifieke spelers is een ontzettend leuk element binnen de handpanlessen via Zoom die ik wekelijks geef. Als het jou leuk lijkt om handpan te leren spelen in de stijl van bepaalde spelers kan je uiteraard contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Als afsluiter nog een laatste video, waarin je zijn meest hedendaagse bezigheid kan checken. Langere video’s met meditatieve handpanstukken. Een berg aan toffe inspiratie, of gewoon lekker om op de achtergrond aan te zetten. Wat dan ook je doel is: veel kijk- en luisterplezier!

Malte Marten - handpan leren spelen

Eén reactie

Wil je de op de hoogte gehouden worden van deze blogs? Meld je dan hier aan.