Je ziet de laatste jaren steeds meer de combinatie handpan en ademen voorbijkomen. Ademwerk is aan een opmars bezig, en er zijn steeds meer ademwerk-specialisten die hierbij een handpan gebruiken. Geen gekke combinatie: ademwerk heeft als doel heeft om meer rust en controle in je leven te krijgen. Soortgelijke doelen vind je binnen de meditatie wereld, waar de handpan ook een zeer populair instrument is. Ook binnen mijn lespraktijk maak ik graag gebruik van ademhalingsoefeningen. Genoeg reden dus om eens wat dieper te duiken in de wereld van handpan en ademen.
Breathwork
Breathwork is de laatste jaren steeds bekender aan het worden. Breathwork (of ademwerk) is de specialisatie en verdieping in ademen, en de effecten die dit heeft. Door bewust met je adem om te gaan kan je bepaalde dingen stimuleren of juist voorkomen.
Een populair voorbeeld is de schrikreactie. Als je schrikt verandert je adem direct: je gaat oppervlakkig en snel ademen. Je hebt hier geen keuze, je lichaam doet dit automatisch met als doel activatie: de welbekende fight or flight modus. Een prachtig iets, en zeer handig als je bijvoorbeeld moet wegrennen voor gevaar. In onze moderne samenleving kan deze staat ook minder handige situaties opleveren. Je kunt deze reactie ook hebben als je een presentatie moet geven waar je tegenop ziet. Op deze momenten kan meer bewustzijn van je ademhaling een heel fijne manier zijn om meer controle te krijgen over je staat van zijn.
Wim Hof
De grootste bekendheid in Nederland op het gebied van ademhaling is Wim Hof. Hij heeft nationale bekendheid verkregen door de wetenschap op z’n kop te zetten met zijn ademtechnieken en de ogenschijnlijk onmogelijke resultaten die hij daarmee weet te bereiken. Het lukt hem om z’n immuunsysteem te reguleren en te beïnvloeden door middel van ademhaling. Dit resultaat werd in het begin afgedaan als een uitzondering op de regel, en over Wim Hof werd wat lacherig gedaan. Ondertussen heeft Wim Hof honderden mensen opgeleid, en met meerdere van zijn studenten zijn soortgelijke onderzoeken gedaan met succesvol resultaat. Deze manier van wetenschap combineren met oosterse wijsheid – ademhaling is een essentieel onderdeel van de yogaleer, waar Wim Hof veel inspiratie uit haalt – heeft veel gedaan voor de erkenning van ademwerk. Een van de redenen dat breathwork nu aan zo’n opmars bezig is.
Sniper Breath
Een populaire oefening is de Sniper breath, ook wel de vierkante ademhaling genoemd. De oefening is eenvoudig: je ademt vier tellen in door je neus, houdt daarna vier tellen je adem vast, ademt daarna vier tellen uit, en houdt wederom vier tellen je adem vast. Dit blijf je herhalen. Je gaat hierdoor dieper, bewuster en meer gecontroleerd ademen, waardoor je hartslag verlaagt en je meer rust en focus krijgt. Een bekende ademcoach die zijn sessies vaak met handpan begeleidt is Kasper van der Meulen. In onderstaande video begeleidt hij je bij deze Sniper Breath.
Er zijn tal van oefeningen die gebaseerd zijn op een aantal tellen inademen, uitademen, of je adem vasthouden. Elke oefening heeft z’n eigen effect: meer focus, meer ontspanning, beter slapen… Het fijne aan de Sniper Breath is dat het in groepjes van vier gaat. Een perfecte match met de basis van muziek maken. Ook binnen muziek werk je veel met viertallen. Een maat bestaat vaak uit vier tellen, en binnen die tellen speel je meestal 1, 2 of 4 noten. Je ziet dit ook terug bij bovenstaande video. Het patroon dat Kasper speelt lijkt veel op wat ik behandel in de eerste paar lessen van Essentials. Een mooie match dus als het gaat om handpan en ademen, die Sniper Breath.
Ademen als oefentool
Ik heb het in voorgaande blogs al gehad over de waarde van bewust omgaan met tempo, en hoe waardevol het kan zijn om te leren om te hangen in een tempo. Een bekende tool om dit mee te oefenen is een metronoom. Een andere, meer organische manier is ditzelfde doen door middel van je ademhaling. Door één of twee maten (dus vier of acht tellen) te linken aan een in- of uitademing ga je bewuster om met tempo. Je zal er niet metronomisch strak van gaan spelen, maar wel een veel bewuster omgaan met tempo. Bovendien zal je het snel doorhebben als je teveel versnelt, aangezien dit direct invloed heeft op je ademen.
Oefentip
In bepaalde situaties zou ik in het geval van tempo trainen eerder adviseren om dit te doen met je ademhaling dan met een metronoom. Wanneer welke vorm beter werkt heeft vooral te maken met jouw staat van zijn. Als je ontspannen en gefocust bent is een metronoom een mooie manier om echt meters te maken, het is gedetailleerder en makkelijker te controleren dan focussen op je ademhaling. Als je stress ervaart zou ik eerder met ademhaling werken. Een metronoom kan dan al snel voor irritatie zorgen, en dat werkt alleen maar averechts.
Zeker als je onrust ervaart door drukte of stress kan bewust ademen en ademoefeningen een fijne manier zijn om rust te vinden in je spelen, en tegelijk je spel verder te krijgen. Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef: elke staat van zijn gaat gepaard met een manier van ademen. Je ademhaling bewust aansturen en daarin vertragen kan een zeer fijne en effectieve manier zijn om daaruit te komen. Een effectieve speelsessie erbij, en lekkerder in je vel zitten. Wat wil een mens nog meer?!