Handpan & drums

Mijn motivatie

Er zijn tegenwoordig talloze platforms waar je handpanlessen kan volgen. Ik kan me voorstellen dat je loopt met de vraag: welk handpancursus moet ik kiezen?

Ondanks alle te gekke handpan lessen die er al te vinden zijn, voelde ik toch sterk de behoefte om mijn manier van lesgeven hieraan toe te voegen.

Om jou te helpen bij het kiezen van de juiste lessen voor jou, hoop ik je hier duidelijker te maken wat mijn motivatie is voor het ontwikkelen van mijn handpan cursussen. Hopelijk helpt het jou om te bepalen of mijn lesmethode bij jou past!

Leren spreken

Toen mijn avontuur als handpanspeler begon, waren er nog maar weinig plekken voor handpanles. Mijn focus lag vooral bij mijn optredens. Op die plekken ontmoette ik vaak beginnende spelers, die mij geregeld vroegen welke cursus ik zou aanraden. Er waren natuurlijk al geweldige cursussen van andere docenten. Toch mistte ik de aanpak die mij het best leek. Zo groeide de behoefte en het enthousiasme om dit zelf op te gaan zetten!

Ik zie veel methodes voorbij komen die zich opbouwen rondom het voor- en naspelen van een heel specifiek patroon. Dat is natuurlijk een prima startpunt, maar zou mijns inziens niet het einddoel moeten zijn. Als het daarbij blijft mis je de toepassing, wat in mijn ogen nou juist het leukste en meest leerzame deel is!

Je leert als het ware een complexe zin uit je hoofd, maar leert niet wat je ermee zegt, en bent dus ook niet in staat de zin te herformuleren, of anders op te bouwen. Mijn lesvisie is opgezet vanuit precies dat laatste: ik hoop je hetgeen dat je speelt echt te laten begrijpen en eigen maken. Je leert naast mooie zinnen reciteren, ook om echt vrij en op jouw manier te spreken op jouw instrument.

Mijn lessen zijn zo opgebouwd dat elke oefening bestaat uit een vast en vrij onderdeel. Elke oefening kan je naar jouw hand zetten, gebaseerd op jouw eigen voorkeuren. Zo leer je niet alleen handpan spelen, maar leer je ook echt jouw eigen stijl en sound te ontwikkelen.

Om een ideaalbeeld te schetsen: Twee cursisten van mij komen samen om muziek te maken. Ze gaan aan de slag met een specifieke oefening. Naast natuurlijk een hoop overeenkomsten – het is tenslotte dezelfde oefening – zouden daar twee verschillende stukken hoorbaar zijn. Beiden beïnvloed door eigen persoonlijke voorkeuren van die specifieke speler. 

Wat kan je verwachten van handpanles bij mij?

Ik zie het als mijn taak om jou op een zo vrije en speels mogelijke manier kennis te maken met het prachtige vak van muziek maken. Om je op een relaxte en eigen manier handpan leren spelen.

Of je nou beginnend speler bent of al verder bent in jouw handontwikkeling, ik hoop je de juiste handvatten te bieden om jouw spel te laten groeien op een relaxte en gerichte manier. 

Ik hoop je zo een sterke en goede basis mee te geven, en je zo ontspannen mogelijk aan de slag te laten gaan met
eigenheid en vrij spelen.

Meer informatie over online cursussen vind je hier. Voor meer info over privéles via Zoom kan je hier klikken.

Online handpan les