Veelgestelde vragen

Over handpanlessen...

Iedereen leert op zijn/haar/hun eigen manier. Je kunt hier een lijst met eigenschappen per lesvorm vinden. Twijfel je nog steeds? Neem dan gerust contact op.

Jazeker! Na aanschaf van één of meerdere cursussen heb je voor altijd toegang tot jouw content. Je kan dus in alle rust aan de slag gaan, kan de video’s zo vaak kijken als je wilt, en het later nog eens over doen wanneer je die behoefte voelt. 

Dit is natuurlijk afhankelijk van je ervaring op gebied van handpan of andere instrumenten. Dat gezegd hebbende reken ik per les één tot twee weken studietijd. Je kan met een cursus dus al snel vier tot acht maanden bezig zijn. 

Een les duurt doorgaans zo’n tien minuten tot twintig minuten. Per les wordt de oefening eerst uitgelegd, daarna langzaam voorgespeeld, en geleidelijk aan opgebouwd. Elke stap wordt in alle rust uitgelegd en toegelicht. Ook zit bij elke les een pdf waarop alles in tekst en illustraties nogmaals uiteen wordt gezet.

Jazeker! Bij elke video vind je rechtsonder – in de balk bij de play-knop – een afbeelding van een rad.

Als je hierop klikt (instellingen/settings), kan je de speelsnelheid/speed aanpassen naar 0,75 of 0,5.

Op deze manier kan je elke beweging tot in detail bekijken, om zo het optimale uit de les te halen!

Als je kiest voor Zoomlessen, heb je keuze uit losse lessen of een strippenkaart. Strippenkaarten bieden interessante voordelen! Wel zijn er wat voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden kan je hier lezen.

Geen zorgen! Is je vraag na het lezen van de pagina nog niet beantwoord? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.

Algemeen...

Een handpan is een toegankelijk instrument om te leren spelen. Uiteraard geldt voor alles dat je er energie in moet steken om verder te komen. Als dit iets is wat je wilt kan je dit – met de juiste begeleiding – absoluut leren.

Door online te werken is er voor iedereen de mogelijkheid om les te nemen, ongeacht woonplaats, leersnelheid of speelmoment.

Er zijn weinig plekken in Nederland waar je handpanles kan volgen. Online lesgeven is de manier om mijn lessen toegankelijk te houden voor iedereen. Ook biedt online lessen een grote variatie: je kan met zowel live als vooraf opgenomen lessen werken.

Een handpan is een relatief jong muziekinstrument, dat leunt op elementen uit de meditatiecultuur. Het instrument is in 2000 ontstaan onder een andere naam: de Hang. Sindsdien heeft het instrument een flinke groei doorgemaakt: tegenwoordig zijn er veel verschillende bouwers en spelers verspreid over de hele wereld.

Ondanks het groeiende aantal bouwers kan het nog best lastig zijn om aan een handpan te komen. Kom je er niet uit, en zoek je hulp bij je zoektocht? Neem dan een kijkje op deze pagina.

De verzamelnaam voor het instrument is handpan. De eerste versie ervan werd gemaakt door PanArt, een zwitsers stel. Zij hebben hun instrument de naam Hang gegeven. Op deze naam zit patent, je mag handpannen van andere makers dus geen hang noemen. De naam hangdrum is grijs gebied, deze naam is gaandeweg ontstaan. Het is een afgeleide van hang, maar op de naam hangdrum zit geen patent. Tegenwoordig zijn er verschillende bouwers die hun instrumenten liever een pantam noemen in plaats van een handpan. Yishama, een bouwer uit Israël, is daarin leidend geweest. Uiteindelijk is het allemaal hetzelfde instrument, met voor nu nog de verzamelnaam handpan. Je kan hier ook mijn blog hierover checken.

Een handpan maken is een intensief en daarmee langdurig traject. Vrijwel alle instrumenten zijn handgemaakt, en dat is helaas niet goedkoop. Dit ambacht resulteert wel in prachtige klanken, die op een andere manier niet in die kwaliteit te produceren zijn.

Geen zorgen! Is je vraag na het lezen van de pagina nog niet beantwoord? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.

Log in om de volledige inhoud te lezen. (Heb je nog geen videolespakket? Je kunt hier een pakket kiezen!)