Handpan & drums

De eerste maand!

De eerste maand handpan spelen met jouw online handpancursus zit er op. Lekker bezig! Je hebt ondertussen al best wat stappen kunnen zetten. Hopelijk hebben de tips uit de vorige blog je geholpen, en heb je het onderste uit de kan kunnen halen bij elke handpanles. In deze tweede blog vertel ik je graag wat meer over de mogelijkheden om wat meer improvisatie en eigenheid in je spel te brengen.

Na de eerste maand handpan spelen heb je hopelijk je basistechniek redelijk zitten, en heb je de eerste stappen wat betreft coördinatie wellicht ook al gezet. Zo niet, geen zorgen, alles op z’n tijd. Ongeacht waar je bent in je leerproces kan je de volgende toepassingen gebruiken. Veel plezier ermee!

Maak je eigen thema’s

Elke les uit uit jouw handpancursus wordt ondersteund door enkele door mij voorgespeelde voorbeelden, die jij kan naspelen en vertalen naar jouw handpan. De kans dat jouw handpan exact dezelfde stemming heeft als de mijne is niet enorm groot, waarschijnlijk wijken jouw melodieën dus iets af van wat ik voorspeel. Ondanks dat verschil kan je choreografisch wel exact doen wat ik voorspeel, en toch een mooi resultaat krijgen.

Door dit te doen, ben je onbewust je muzikaal gehoor al goed aan het trainen. Ja, je kan de video nog exact opvolgen, maar doordat het wel enigszins anders klinkt, wordt jouw auditieve beoordelingsvermogen al wel getraind. Vind je het mooi wat je hoort? Klopt het niet alleen, maar is het ook een wenselijk geluid, of zou je misschien toch iets willen aanpassen? Op deze manier met muziek bezig zijn is een enorme meerwaarde voor je leerproces. Je traint je oren, een enorm belangrijke stap als je zelf ook wil gaan creëren op jouw handpan.

Handpan spelen

Omdenken

Wellicht heb je al gezien dat ik met regelmaat blogs schrijven op deze website. Deze blogs zijn bedoeld om een kijkje te geven in de handpanwereld. Sommige blogs gaan over spelers of ontwikkelingen in de handpanscene. Sommige zijn meer gericht op leren spelen, zo ook de blog handpan buiten de lijntjes. Deze blog staat vol met tips om, op een simpele manier, je handpanspel anders vorm te geven. Tips waarbij je geen hele nieuwe technieken of patronen hoeft aan te leren, maar simpelweg anders leert kijken naar hetgeen dat je speelt. Het kan heel waardevol en vernieuwend zijn om op deze manier naar je handpanspel te kijken!

In onderstaande video zie je Kabeção, koning van het omdenken op z’n handpannen, zijn handpan inzetten op ontzettend toffe en inspirerende manieren. Een mooi voorbeeld van creatief omgaan met de middelen die je hebt. Mocht je meer willen lezen over Kabecao? Over hem schreef ik eerder al deze blog.

Prognose

In de blog die je twee weken geleden hebt kunnen lezen, kwam de prognose al voorbij. Je had toen – volgens de uitgeschreven verwachting – bij de mantra-oefening moeten zijn. Volgens diezelfde verwachting zou je nu bij het einde van de mantra-oefening zijn.

Het is helemaal ok en begrijpelijk als je ondertussen ook al wat uitstapjes hebt gemaakt naar de Begeleidings-oefening. Vier weken lang mantra-oefening is tenslotte ook wel wat droog. Probeer voor jezelf een mooie balans te vinden tussen herhaling (in dit geval het verfijnen van de stappen van de mantra-oefening), en uitdaging (in dit geval wellicht de eerste stappen van de begeleidings-oefening).

Mocht je nou al veel te ver zijn, check dan eens de voorbeelden uit de onderstaande promotievideo van Basics. Deze voorbeelden beginnen rond 1:30 in de video. Zitten daar elementen in die je nog niet in je eigen spel terughoort? Ga dan eens terug naar voorgaande lessen, en kijk of je op dat gebied verfijning kan vinden. Veel plezier met verfijnen, omdenken, en natuurlijk met het spelen zelf!

Handpan spelen
Wil je de op de hoogte gehouden worden van deze blogs? Meld je dan hier aan.